Werken in domeinen





Domeinen

Op De Nieuwe Draai werken we in vier domeinen:

  • 0-3 jaar
  • 3-6 jaar
  • 6-9 jaar
  • 9-12 jaar
Wanneer een kind er aan toe is om een stap te zetten richting het volgende domein, dan doen we dat. Gemiddeld gebeurt dat ergens gedurende de periode dat een kind 3, 6 en 9 jaar is.

Op De Nieuwe Draai hebben we gezamenlijke ruimten zoals het restaurant, het creatief atelier en de sport- en spelzaal. Daarnaast heeft elk domein zijn eigen domeinruimte welke bestaat uit een huiskamer en een aantal instructieruimtes. Aangrenzend aan elk domein bevindt zich een buiten-leerplein. 

De kinderen uit het domein 0-3 zijn verdeeld in twee stamgroepen met elk hun eigen ruimte.

Stamgroep

De kinderen uit één domein zijn verdeeld in stamgroepen van maximaal 18 kinderen. De stamgroep is de basisgroep van het kind en bestaat uit kinderen die dezelfde mentor hebben. Dagelijks komen de stamgroepen bijeen. Altijd om 09:00 uur om de dag te openen, maar ook om te vieren, te reflecteren en de actualiteit op te zoeken. Ook het lunchen doen we samen in de stamgroep.
De jongste kinderen (0-3 jaar) hebben een eigen stamgroepruimte waarin zij spelen en ontwikkelen. De kinderen vanaf 3 jaar hebben een eigen stamgroepplek in een groter domein. Naarmate de kinderen ouder worden nemen zij ook met andere kinderen uit hun eigen domein deel aan activiteiten. Op basis van hun ontwikkeling en interesse.
Daarnaast neemt een kind op sommige momenten deel aan activiteiten van een andere stamgroep of domein. Denk aan rustige vakantieperiodes of wanneer een kind aan het wennen is in een volgend domein.

Mentor

Elk kind heeft een eigen mentor. Deze medewerker kent het kind door en door en is het eerste aanspreekpunt voor het kind en zijn familie. De mentor draagt samen met het kind en zijn familie zorg voor het persoonlijk kind-ontwikkelplan. Indien mogelijk en goed voor de ontwikkeling van het kind heeft een kind een aantal jaar achter elkaar dezelfde mentor.

Experts

De medewerkers op De Nieuwe Draai zijn expert op één of meer vakgebieden. Zo werken we onder andere met vakspecialisten voor taal, rekenen, sport en bewegen, expressie, … Deze medewerkers zorgen er samen met de mentor voor dat het kind passende uitdagingen aan kan gaan. Er is intensief overleg tussen de experts van de verschillende vakgebieden om ervoor te zorgen dat ontwikkeling vakoverstijgend is.